Hvorfor lave testamente? (2.30 min)

26.01.2023
Et testamente er et juridisk dokument, der bestemmer, hvordan og på hvilke vilkår arven efter dig skal fordeles. Hvis du har tvangsarvinger (ægtefælle eller livsarvinger), kan du dog kun via testamente bestemme over 3/4 af det, du efterlader dig (friarv). De resterende 1/4 er tvangsarv.

Du skal overveje at oprette testamente hvis:
  • Du ikke er gift, men har en samlever, du ønsker at sikre.
  • Du har børn fra tidligere forhold, som skal arve anderledes end, hvad arveloven foreskriver.
  • Du hverken efterlader dig børn, ægtefælle eller samlever, eller hvis du ønsker at betænke svigerbørn, fraskilt ægtefælle, fætre/kusiner eller en bestemt forening eller organisation.
  • Du vil sikre din ægtefælle økonomisk mulighed for selv at vælge, om hun eller han vil skifte ved din død.
  • Du ønsker at båndlægge arven til dine arvinger (aktuelt, hvis du har mindreårige børn eller en stor formue). Tvangsarv kan kun båndlægges indtil det fyldte 25. år, mens friarv principielt kan båndlægges, så længe man ønsker.
  • Du ønsker arven skal tilhøre modtageren som særeje. Fx så dine børn ikke skal dele arven fra dig med en evt. ægtefælle i tilfælde af separation/skilsmisse eller ved død. Du kan selv vælge, hvilken type særeje arven skal være.
Som en af dine fordele i PFA kan du få rabat på digitale testamenter og på rådgivning om dine arveforhold hos en advokat, så du er sikker på, at det er de rette, der arver dig.

Sådan kommer du videre
På Mit PFA kan du få et overblik over, hvem der skal have eventuelle udbetalinger fra din pensionsordning ved din død.

Som udgangspunkt går pengene til ’nærmeste pårørende’, men med en begunstigelse kan du selv vælge, hvem der skal have pengene eller en del af dem. Det giver dig frihed til at sikre de personer, som du ønsker.

Du kan selv klare det meste på mitpfa.dk. 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores rådgivningscenter på 70 12 50 00.

Som kunde i PFA har du flere fordele, end du måske lige forestiller dig. 
Nogle har værdi for dig her og nu, andre har du mulighed for at give videre til dine nærmeste, og så er der dem, der er gode at kende til, hvis du skulle få brug for dem senere.
Annullér